Om behandlingen

I nogle tilfælde som feks ved en meget destrueret tand, vil det være nødvendigt med en såkaldt opbygning (enten plastisk eller støbt) på din tand, for at kunne sætte en krone på. Det kan  svært at vurdere på forhånd, om der er behov for det, og derfor kan du bestille en tid til en forundersøgelse.

Hvornår anvender man stifter og plastiske opbygninger?

Er tanden så destrueret, at det ikke er muligt at sætte en krone på med nok retention, må man anvende stifter og opbygninger. Dette giver mulighed for at sætte en krone på en tand, som har meget lidt tandsubstans tilbage.


Opbygning

Er tanden meget destrueret, og der kun er en lille mængde resttandsubstans tilbage, kan der opbygges en solid kerne af plast, også kaldet en plastisk opbygning, så kronen har et solidt fundament at sidde på.

En opbygning kan laves af enten plast eller metal, afhængig af, hvor meget tand, der mangler. Hvis den opbygges i metal, kaldes det en støbt opbygning.

Stifter

I nogle tilfælde, kan det være nødvendigt med endnu bedre greb i tanden, for at det overhovedet er muligt at kunne sættes en krone på tanden. Hvis en tand er rodbehandlet, er der oftest ikke meget af tandkronen tilbage. Ved en rodbehandlet tand er det muligt, at der sættes en stift ned i en eller to af kanalerne i rødderne på tanden, som er blevet renset ud og fyldt med et rodfyldningsmateriale. Herved forankres plastfyldningen dels af den resterende del af tanden, men særligt af stiften der er limet fast i roden. Herved opnås en større styrke af tanden og slutteligt af krone, som jo skal sidde på dette fundament. Opbygning og stift hører sammen og kan laves på to forskellige måder.